KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Siekana kanapka: przepis w stylu włoskim

Siekana kanapka: przepis w stylu włoskim

Siekana kanapka od jakiegoś czasu podbija TikToka. W końcu nic prostszego – wszystkie składniki siekamy i wkładamy do bułki. Możliwości są nieograniczone, ja jednak najbardziej lubię tę w stylu włoskim. Sami sprawdźcie – oto mój przepis na siekaną kanapkę!

Smakołyki

To kolejny przepis, który udowadnia, że siła tkwi w prostocie. Siekana kanapka to tak naprawdę po prostu sałatka w bułce. Doceniam jednak szybkość jej przygotowania i uniwersalność – do środka można bowiem w gruncie rzeczy dodać wszystko!

Siekana kanapka – mieszaj i rządź

Podstawową zasadą siekanej kanapki jest posiekanie wszystkich składników naraz. Początkowo może się to wydawać niedorzeczne, ale jak tylko zaczniecie siekać, okaże się, że rzeczywiście łączą się ze sobą w apetyczną sałatkę. Ja do swojej kanapki użyłam włoskich składników – mortadeli, pomidorów czy mozzarelli. Widziałam jednak tę kanapkę także w wersji na przykład z łososiem, serkiem i ogórkiem lub salami i ketchupem.

Nie ogranicza Was nic poza zawartością lodówki i wyobraźnią. Warto pamiętać tylko o tym, żeby w miarę możliwości w kanapce znalazły się warzywa, źródło białka (wędlina, ser, tofu, cieciorka, itp.) i jakiś sos. Dzięki temu ostatniemu składniki połączą się w całość i nie będą wypadać z bułki. Użyłam bagietki, bo szczerze mówiąc, wolę ją od typowej ciabatty. Ważne, żeby bułka była spora, bo wtedy wszystko ładnie zmieścicie w środku. Można też delikatnie ją zgrillować, żeby stała się chrupiąca – to zawsze sprawia, że danie jest lepsze!

Siekana kanapka – przepis

Składniki na 2 duże kanapki:

  • główka sałaty
  • pomidor
  • kulka mozzarelli
  • 3-4 plasterki mortadeli
  • pół czerwonej cebuli
  • garść oliwek
  • garść rukoli
  • kilka łyżeczek jogurtu
  • łyżeczka pesto
  • suszone zioła
  • sól, pieprz
  • 2 bagietki 

Wszystkie składniki kroimy na plasterki lub większe kawałki i umieszczamy na dużej desce. Posypujemy przyprawami, dodajemy pesto i jogurt. Następnie wszystko siekamy razem – najlepiej użyć do tego celu większego noża – aż składniki się wymieszają i powstanie sałatka (zobacz filmik!). Przy pomocy noża przekładamy sałatkę do bagietek. Serwujemy od razu.

Może Cię też zainteresować