KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Ubijana feta z pomidorkami: przepis na pyszną przekąskę

Ubijana feta z pomidorkami: przepis na pyszną przekąskę

Delikatny krem – lekko słony, połączony z pomidorową słodyczą i kwasowością jogurtu, idealne! Tę przekąskę pokochają wszyscy wielbiciele prostoty. Przepis na ubijaną fetę poleca się na co dzień i od święta.

Fenomeny Kulinarne

Nie będę ukrywać – ubijana feta z pieczonymi pomidorkami jest jednym z moich ulubionych dań ostatniego czasu. Smakuje wspaniale, nie tylko dlatego, że łączy słoność ze słodyczą i kwasowością, ale także ma w sobie różne tekstury. Aksamitny krem, soczyste pomidorki, chrupiący chleb, wszystko się tu zgadza!

Ubijana feta, ubijane masło…

O co chodzi z tym ubijaniem?! Od jakiegoś czasu ubijamy wszystko, co się da. Dlaczego? Moim zdaniem wynika to z faktu, że ubijanie dodaje takim produktom jak masło czy feta, lekkości i puszystości. Dzięki temu stają się obłoczne i doskonale pasują do wielu składników. Krem z fety jest bowiem daniem absolutnie uniwersalnym – takie lubimy najbardziej, prawda? Możecie dodać do niego ulubione przyprawy, zmieszać z drobno pokrojonym ogórkiem czy papryką. 

Ja lubię ubitą fetę w wersji ultra prostej, z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i słodką papryką. Jeśli nie chcecie eksperymentować za bardzo, spróbujcie na przykład smakowej oliwy. Co na wierzch naszej pięknej kałuży z kremowej fety? Kontrastowo: coś słodkiego, czyli pomidorki koktajlowe, pieczona papryka, batat lub dynia (ale wtedy warto dodać element chrupki, na przykład orzechy). 

To jest jedno z tych dań, które często spotyka się w restauracjach, a bardzo łatwo i szybko zrobimy je w domu. Warto!

Krem z fety – przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie fety (ok. 200 g)
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • papryka słodka mielona
  • oliwa
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek
  • chleb
  • sól, pieprz

Pomidorki koktajlowe pieczemy w 200 st. C przez około 15-20 minut, aż zmiękną, a ich skórka się pomarszczy. Fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej jogurt grecki, sok z cytryny, starty czosnek, sól i pieprz. Całość ubijamy – przy użyciu miksera (wtedy w kremie będą drobne grudki, mnie to nie przeszkadza, bo feta jest mięciutka) lub blendera. Na talerzu układamy kałużę z kremowej, ubitej fety, polewamy ją oliwą, posypujemy papryką i koperkiem. Na wierzch kładziemy upieczone pomidorki. Serwujemy z chlebem – możemy go wcześniej podpiec. 

Może Cię też zainteresować